Bij de koffie en bij de thee: cake is altijd oké. Vandaag laten we even alle muffin- brownie- en blondievarianten voor wat ze zijn want hier is een recept voor een heerlijke cake met een heel andere twist.
Cake met abrikozenjam en gember
In Weekendkokkie vandaag: cake met abrikozenjam en gember. Het is heel makkelijk want die abrikozenjam gaat gewoon door het cakebeslag. En dat is lekker!
Dit heb je nodig
200 g ongezouten roomboter
200 gram witte basterdsuiker
4 middelgrote eieren
250 cakemeel (Beste Basis van Koopmans)
200 gram abrikozenjam
4-5 gekonfijte gemberbolletjes
Voor het glazuur
140 gram poedersuiker
4-5 eetlepels gembersaus uit het potje van de bolletjes
gemberpoeder
bakspray
cakevorm van 28 centimeter
De tekst gaat hieronder verder.
Daar gaan we
* Zorg dat alles op kamertemperatuur is.
* Zet het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 150 °C voor hetelucht en 160 °C voor een elektrische oven.
* Vet de cakevorm in met bakspray en bestuif de binnenkant met bloem. Klop goed de overtollige bloem uit het blik.
* Snij de gemberbolletjes in kleine stukjes.
* Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
* Doe de basterdsuiker erbij en klop tot het een gladde massa is.
* Mix er één voor één de eieren door. Voeg direct een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen in het beslag.
* Klop het beslag voor 3 minuten (niet langer!) op de hoogste stand.
* Doe de jam en de stukjes gember erbij en klop tot alles is opgenomen. Niet langer!
* Doe het cakemeel erbij in drie gedeelten. Voeg direct het nieuwe deel toe nadat het vorige is opgenomen. Nu direct stoppen met roeren anders gaat het niet goed.
* Doe het cakebeslag in de cakevorm.
* Bak de cake in 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.
* Prik met een houten prikker. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.
* Haal de cake uit de oven, verwijder de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.
De tekst gaat hieronder verder.
The icing on the cake
Je abrikozen-gembercake wordt extra lekker met een laagje gemberglazuur. Dat maak je heel eenvoudig.
* Doe 3 eetlepels gembernat uit het potje gemberbolletjes bij de poedersuiker en roer het los. Waarschijnlijk is dat nog niet genoeg om het enigszins vloeibaar te maken.
* Doe er steeds een eetlepel gembernat bij, maar blijf goed roeren en wees voorzichtig met vocht toevoegen want het is snel teveel en dan wordt je glazuur te dun. Stop met vocht toevoegen als je glazuur een dikke pasta is.
* Roer nog even flink met een lepel tot het glazuur glanst.
* Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake en het is niet erg als het er een beetje afloopt, dat staat deftig.
* Bestuif van grote hoogte (dat verdeelt beter) de cake met een beetje gemberpoeder, niet te veel.